HOME

Ett liv för frihet
biografi av
Ahmed Rami

 

5

 20

ARABERNA

 

Det var på slätterna och i de delvis urbaniserade delarna av Marocko som araberna först upprättade .sina fasta islamiska baser. Det var i dessa områden som det arabiska språket antogs, först av religiösa men senare också av världsliga skäl.

Det var i bergen som statssystemet bekämpades som häftigast. I bergen och i öknen ägde konverteringen till islam lättare rum än konverteringen till det arabiska språket eller stadslivet. Och förvånansvärt nog var det från de riktiga nomaderna i Sahara och de halvnomadiserande stammarna i bergen som några av de viktigaste islamiska dynastierna senare skulle komma i kamp mot korruptionen i städerna med upprepad, förnyad islamisk revolution.

Hamitisk-talande berber och semitisk-talande araber; arabiserad stadsbefolkning och bergens berber som vandrade mellan de olika årstiderna från odlingsplats till betesmarker tillbaka till odlingsplats; Marocko som en ö, avgränsad på två sidor av hav (Atlanten och Medelhavet) och på de andra av öknar och berg; ett land som bröt sig ur sin isolering och förde sin moriska civilisation norrut till Spanien men som fick slå till reträtt efter några hundra år och dra sig tillbaka till sin isolering; ett rike i utkanten av den islamiska världen som då och då genomkorsades av stammar från Saharas oaser; fanatiskt troende nomader, grundarna av den ena dynastin i landet efter den andra. Marocko är ett land som längre än något annat land i Nordafrika lyckades undgå den europeiska civilisationen ända tills franska flottister 1907 steg i land från havet vid en liten oansenlig fiskeby med namnet Anfa - en plats som i dag heter Casablanca och är en flermiljonstad; Marocko; ett område av världen, där historien vävde sitt mönster på en varp av mest berg och öken, och där tidens skyttel tycks ha farit långsammare fram än vanligt mellan varpens basmönster.

Ska man emellertid sätta någon tidsangivelse när skytteln började gå snabbare, så blir det nog 1912. Då inledde fransmän och spanjorer sin erövring av Marocko, som utropades till ett "protektorat" med rätt att utsugas av europeiska stormakter.

De franska styrkorna hade inga svårigheter att ta kontrollen över de korrumperade städerna och slättlandet men det tog dem över 20 år innan bergsbyarna i Anti-Atlas hade "pacifice

21

rats" och ockuperats på grund av den svårforcerade terrängen och bergsbefolkningens tappra motstånd. Islam kom från öst för att befria människorna, kolonialismen kom från Europa för att "kolonisera" och "exploatera" ekonomiskt, kulturellt och politiskt.

 

  Nästa sida

ika
Två franska soldater njuter av rester av marockaska
motståndsmän som kidnappades och mördades i
Atlasbergen under den franska ockupationen!
Var nazisterna lika grymma under
deras ockupation av Frankrike?


Index över Ett liv för frihet:

1 - Förord

2 -
Det förflutna och framtiden

3 -
Atlasbergen

4 -
Stammen

5 -
Araberna

6 -
Hembyn och släkten

7 -
Jihad

8 -
Orättvisan

9 -
Revolutionsdagen

10-
Hembyn på kuppdagen

11-
Sista timmarna

12-
Casablanca

13-
Caiden och självständigheten

14-
Allt som vanligt i hembyn

15-
Kuppdagen

16-
Staden

17-
Nykolonialismen

18-
Casablanca igen

19-
Första revolten

20-
Oufkir

21-
Ben Barka

22-
Planer för en revolt

23-
Revoltens dag

24-
Misslyckad revolt

25-
Flykten

26-
Kungen är naken

27-
Varför militären

28-
Kolonialtiden

29-
Aktörerna och motivet

30-
Korruption och brott vid Hassans hov

31-
Den islamiska världen

32-
H.S. Nyberg om Islam

33-
Vad är Islam?

34-
I Sverige

35-
Kampen för demokrati gäller också för Sverige

36-
Den judiska makten över massmedierna

37-
Yttrandefriheten i Väst - ett hyckleri

38-
Recension av boken "Vad är Israel?"

39-
Han tar sionisterna på allvar

40-
Att lösa meningsmotsättningar

41-
Boken som avslöjar sionismen

42-
Protest inte hat

43-
Exempel på missaktning

44-
Missaktning

45-
Radio Islams motiv och avsikt

46-
Inför "rätta"

47-
Åtal mot min bok "Vad är Israel?"

48-
Ett polisförhör

49-
Är det brottsligt att informera?

50-
Sions kommande härlighet

51-
Om judendomen

52-
Upprop till Sveriges folk för yttrandefrihet!


HOME

© No Copyright - All articles in this Site may be republished as long as Radio Islam where they are located are mentioned.