"Alla stora sanningar börjar som kätterier."
- GB Shaw

HOME


Mona Sahlin lär sig en judisk läxa

Först gav Mona Sahlin efter för judarnas krav att hon under sitt Israel-besök i maj inte skulle få träffa palestinska ledare på Orient House i Jerusalem, ett inofficiellt högkvarter för det palestinska "självstyret". De judiska ledarna hotade med att de skulle bojkotta minnesceremonin för den av judar mördade svenske FN-medlaren, greve Folke Bernadotte, om Sahlin åkte till Orient House. Hon böjde sig för hotet, och inställde sitt möte med palestinierna. Hennes förklaring var att hon inte vågade äventyra att Rabin & Co faktiskt under minnesceremonin för första gången skulle be om ursäkt för mordet på FN-svensken (se SvD 16/5-1995). Men Rabin och hans regering hade förstås chutzpah (judisk fräckhet) att under ceremonin inte be om ursäkt för tidigare försyndelser. (Man måste komma ihåg att mordet på Bernadotte år 1948 beordrades av Israels förre premiärminister, Yitzhak Shamir, när denne var överhövding för den judiska terrorgruppen "Sternligan". Och hade de ej mördat FN's utsände hade de inte lyckats komma så långt i sina planer för erövringen av Palestina som de gjorde.)

Nu har Sahlin tillkännagivit att när hon återvänder till Israel i höst, så är Orient House struket från besökspunkterna. Detta trots att hon efter incidenten i maj hade antytt att hon vid sitt återbesök faktiskt kunde komma att träffa palestinierna på deras högkvarter i Orient House. Men nu har hon alltså böjt sig, för en andra gång. Hennes feghet inför de judiska påtryckningarna är beklämmande uppenbart.

Jerusalems judiske borgmästare, Ehud Olmert kommenterade hennes senaste beslut (DN 30/8-1995) med sedvanlig judisk arrogans: "Jag hoppas att den svenska vice-statsministern lärt sig en läxa som blir ihågkommen också av framtida besökare."För att läsa andra artiklar från Radio Islams tidning


Tillbaks till svenska huvudsidan

Till Radio Islams sidor på andra språk