Salomon Schulman skriver i sin spalt "Salomons blomster", Dagens Nyheter, 21/7-2002:

 

"En oförfalskad hebré

Det händer ofta att människor kommer fram till mig och säger att de känner sig så judiska. En del av dem har till och med funnit judiska anfäder. I stället för en droppe afroblod tycks en hel del fint folk äga judiska gener. En Bonnier hit, en Josephson dit eller ett bräkigt Lamm och en lömsk Wolf - en bra bit bak på adertonhundratalet.

De känner sig dock som Woody Allen eller Jerry Seinfeld. Bette Midler och Barbara Streisand heter de på spinnsidan. Själv brukar jag då påtala deras antytt krokiga näsa även om denna erhållits i något vilt krogslagsmål. Eller prisar jag deras chica glosögdhet eller vördar deras mörka hår trots färgningen.

Denna min empati för deras nyfunna identitet smickrar dem. Egentligen, ska erkännas, tycker jag att detta omvända Nürnbergsnack om andelar judeblod kan bli rätt sjaskigt ibland. Föga berör det mig att någon är en åttondedels jude. Fastän detta uppfyller kanske hela deras identitet. Är de omskurna till en åttondedel och gjorde det ont, frågar jag hövligt. Åt judinnorna in spe fastslår jag att de är farfarsmor upp i dagen. Och när jag spörjer var anmamman blev gasad syns ett stråk av vämjelse över deras insmickrande fejs.

Sveriges kanske kändaste jude under förra seklets första decennier var Sven Hedin. En sextondededel av hans blodvolym hade judiskt ursprung. Försumbart tyckte Herr Hitler, men inte grevar och baroner i rena Schweden.

Han var mörk och hade vandrat i öknar och var väl lite i snorkigaste laget. Därför fick kamelfösaren förbli jude.

Själv är jag en oförfalskad hebré. Jag ser ut som tre judar. En rak näsa, ett mysskägg och blå ögon. Att så många tror att jag är dansk beror väl på min breda skånska och mitt dejlige gemyt.

Nu är det fan att vara främlingsfientlig dansk. Jag har ingen lugn stund. Judeavund och danska skallar vart jag mig vänder.

Det finns många som har judiskt blod i ådrorna men inte vågar visa det. Bakom en Svensson kan dölja sig den värsta fullblodssharon, Göran Persson ryktas vara en nittiosjundedels jude. Då förstår alla varför han är så projudisk. Fråga mig bara inte hur hans släktingar kopulerat fram denna biologiskt utmanande siffra. Men med judar är allt möjligt med prozent.

SJÄLV ÄR JAG släkting med Moses. Närmare bestämt är jag en bråkdel av en biljontedel Moses. Det kändes underbart, kan jag meddela er, att få träffa Gud med mina gener. Inför denna baxnande utvaldhet brukar mina andelsjudar muttra avundsjukt. Då brukar jag trösta dem med att de med sina sina små andelar judeblod också fått träffa Gud. Han älskar även de minsta. Allra mest nollorna.

Salomon Schulman "

 

 


Top      Index      Person-index      Home